Deelnemer 316

Gebruikersnaam: 316
R.D.H. Kuiper
Dorpsweg 21
1711RE Hensbroek
Noord Holland
4.8872470 - 52.6604408

Mijn bedrijf is 24 ha biologisch-dynamisch waar ik mijn akkerbouw,groente en bloemgewassen zoveel als mogelijk sterk en gezond wil laten opgroeien. Door de inzaai van de 1- jarige akkerranden langs mijn graanvelden is het mogelijk de ziektedruk in de zomertarwe te verlagern door meer natuurlijke vijanden vanuit de bloeiende akkerrand. Doordat er ook bijen op de rand afkomen hoop ik dat dit ook de bestuiving zal verbeteren en daardoor een betere vruchtzetting in graan en andere produkten.

het is een prachtig gezicht ook nu in het najaar ( 3 oktober 2011) als bijna alle gewassen geoogst zijn en de randen nog volopbloeien.

In 2012 hebben we opnieuw 900 meter rand aangelegd. Eerst twee keer vals zaaibed maken en toen inzaaien eind april. Dit heeft goed gewerkt en toen hebben we ook nog een keer geschoffeld doordat we het op 25 cm zaaien. Opkomst goed met een zeer grote hoeveelheid gele ganzenbloem die het hele seizoen overheersten. Heel veel insecten die goed de luizen hebben bestreden in het graan. Ik heb geen exacte dat verzameld over de effecten van de rand op mijn bedrijf. we hebben twee keer een "Plukdag voor veldbloemen"georganiseerd op 29 juli en 12 augustus. Dit was een groot succes met elke keer een kleine 110 bezoekers die veldboeketjes hebben geplukt. voor elke tak vroegen we 10 cent. De rand blijft erg mooi. De massa is erg groot en kan minder. misschien te rijke grond. Na oogst gaat de rand hard achteruit. Bloei blijft er wel in. Half november gaan we de rand infrezen men meeploegen met het tarwe perceel.

In 2013 heb ik gekozen voor het eenjarige mengsel. Ik heb gezaaid in 4 banen van 3 meter en 300 meter lengte langs verschillende gewassen. witte kool,  aardappelen-tarwe, gerst/pompoen en tussen gerst/tarwe. eerst in het voorjaar 3 keer vals zaaibed en eind april gezaaid. Goede opkomst en toen gewied waar nodig. Door nauwere zaai 12 cm ipv 25 cm een betere verdeling. Probleem was de instelling van zaaimachine waardoor de eerste baan re veel zaad kreeg. Uiteindelijk toch geneog zaad voor alle randen door toevoeging van restzaad uit 2012. De bloei kwam heel snel toen het wat warmer werd. Dit jaar door drukke overige werkzaamheden geen bloemenplukdag georganiseerd. Wel een demonstratiemiddag op 19 augustus.

 

 Foto's 2013:
Foto's 2012:


Foto's 2011:


Op de kaart: